biografi

Miriam Andersén är sångerska och riksspelman. Hon gick medeltids- och renässanslinjen på Schola Cantorum Basiliensis i Schweiz med sång som huvudinstrument och gotisk harpa som biinstrument. Sedan dess har hon etablerat sig i den europeiska tidig musik-miljön och uppträtt på många av de största musikfestivalerna i Europa, Nordamerika och Australien.

  • Hon är medlem i Sarband, Theatre of Voices, The Early Folk Band och Belladonna och samarbetar med musiker som Andreas Scholl, Ale Möller, Dominique Vellard och Andrew Lawrence-King.
  • Hon har sjungit medeltidssånger i Berliner Filharmonie, invigt Bingsjöstämman med kohornsspel och uruppfört nutida musik i Carnegie Hall.
  • Kärleken till folkmusiken har lett till projekt och CD-inspelningar med dalakoraler, ballader och skaldekväden, samt inte minst ett intensivt fördjupande i kohornsspel, som år 2007 gav henne titeln riksspelman.
  • År 2008 mottog hon tillsammans med Sarband det tyska världsmusikpriset Globale Ruth i Rudolstadt. 2010 vann hon en Grammy med Theatre of Voices för CDn ”The Little Match Girl”.
  • Hon har även medverkat i teater- och dansföreställningar i Sverige (GöteborgsOperans Danskompani, Mellby Scenkonst, Teater Nostra m.fl.), Tyskland (Maxim Gorki Theater/Hebbel Theater), Schweiz (Theater Basel), Österrike och Belgien (Toneelhuis, Eastman), samt inspelat över tjugo CD-skivor.